فهرست مطالب

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 19، بهار 1380)

  • 51 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1380/02/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات پژوهشی
  • غفرانی، طالبیان، مستقیم صفحه 5
    با توجه به اینکه در 80 درصد بیماران اپی لپتیک تشنجات از دوران کودکی آغاز می گردد و 20-10 درصد از بیماران مقاوم به درمان هستند. این تحقیق به منظور مقایسه اثر گاماگلوبولین وریدی با رژیم کتوژنیک در درمان صرع مقاوم کودکان انجام گرفت.
    این پژوهش یک مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی است که بر روی 40 کودک مبتلا به صرع مقاوم مراجعه کننده به بیمارستان کودکان مفید تهران در سال 1373 صورت گرفته است. بیماران بطور تصادفی پس از همانند سازی نسبی به دو گروه تقسیم شده که گروه مورد تحت درمان با گاماگلوبولین وریدی به میزان 400mg/kg/dose هر هفته برای 6-4 ماه و گروه شاهد تحت درمان با رژیم کتوژنیک از نوع مخلوط قرار گرفتند. تعداد و مدت تشنجات، تغییرات الکتروانسفالوگرافی و تغییرات رفتاری قبل و بعد از درمان ثبت و نتایج مورد ارزیابی قرار گرفت.
    در گروه مورد 52 درصد و در گروه شاهد 64 درصد کاهش در میانگین تعداد تشنجات در 24 ساعت مشاهده شد. اختلاف کاهش تعداد تشنجات در دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود در 45 درصد بیماران گروه مورد و 60 درصد گروه شاهد مدت تشنجات کاهش نشان داد.
    نتیجه نهایی اینکه هر چند اثربخشی دو رژیم درمانی تفاوت معنی داری نداشت ولی استفاده از گاماگلوبولین وریدی آسانتر و قابل تحمل تر بود، این روش میتواند بعنوان یک راه درمان صرع مقاوم بکار رود.
  • علیزاده، کاشانی، شرفی، نجفیان صفحه 9
    سو هاضمه فانکشنال یک علت عمده مراجعه به مراکز درمانی است که در یک چهارم افراد جامعه بطور شایع دیده می شود. درمان این عارضه با داروهای پروموتیلیتی نه تنها رضایت بخش نیست بلکه هزینه سنگینی را نیز به همراه دارد. هدف از اجرای این پژوهش، سنجش اثربخشی داروهای گیاهی آویشن و مرزه و میکسچر آویشن در مقایسه با ترکیب دو دارویی رانیتیدین متوکلوپراماید بود.
    مطالعه ازنوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده بود. در این مطالعه که در سال 1377 انجام گرفت، با روش نمونه گیری مستمر یکصد و هشتاد بیمار مبتلا به سو هاضمه که از نظر عادت سیگار کشیدن، نوع رژیم غذایی و گروه سنی مشابه بودند انتخاب و به طریق تخصیص اتفاقی در چهار گروه درمانی قرار گرفتند. گروه های درمانی بجز گروه چهارم به صورت دو سوکور به ترتیب قطره افشرده آویشن، قطره افشرده مرزه، میکسچر آویشن هرکدام به مقدار 10 قطره سه بار در روز به مدت یکماه و گروه چهارم رانیتیدین و متوکلوپراماید با مقدار روزانه 2 قرص رانیتیدین به فاصله هر 12 ساعت و 2 قرص متوکلوپراماید به فاصله هر 8 ساعت و به مدت یکماه دریافت داشتند. لازم به تذکر است که در هر گروه تست اوره آز و هیستولوژی ازنظر هلیکوباکترپیلوری انجام گردید و هر گروه به دو زیر گروه تقریبا مساوی هلیکوباکترپیلوری مثبت و منفی تقسیم شد.
    قطره افشرده آویشن در 6/55%، افشرده مرزه در 3/53%، میکسچر آویشن در 2/42% و ترکیب دو دارویی رانیتیدین متوکلوپراماید در 2/42% از بیماران سبب برطرف شدن 75 درصد و بیشتر از علایم بیماری گردید (بهبودی کامل). اختلاف مشاهده شده در میزان بهبودی گروه های درمانی گیاهی با گروه رانیتدین متوکلوپراماید از نظر آماری معنی دار نبود(p>0.05).
    براساس مشاهدات مطالعه حاضر نمی توان فرضیه یکسان بودن تاثیر افشرده آویشن و افشرده مرزه و میکسچر آویشن با ترکیب دو دارویی رانیتیدین متوکلوپراماید را رد نمود.
  • صمدی، بهرامی صفحه 15
    به منظور تعیین وضعیت پراکنش ذرات سرب در هوای شهر همدان یکصدودو نمونه از خیابانهای مختلف، پمپ بنزین ها و پارکینگ عمومی شهر در میدان آرامگاه بوعلی از آذرماه 76 تا خردادماه77 تهیه گردید.
    برای انجام عملیات نمونه برداری خیابان های شهر را به سه منطقه پرترافیک، ترافیک متوسط و کم ترافیک تقسیم بندی نموده و نمونه برداری با استفاده از پمپ نمونه برداری قابل حمل و فیلتر استرسلولزی انجام گرفت. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و پس از آماده سازی به وسیله دستگاه جذب اتمی آنالیز گردید. نهایتا داده های بدست آمده با آزمون آماری پارامتری بارتلت و آزمون غیر پارامتری Kruskal-Wallis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    میانگین ذرات سرب در مناطق پرترافیک، ترافیک متوسط و کم ترافیک به ترتیب 99/7، 63/4 و 80/3 میکروگرم در متر مکعب بود و بین غلظت ذرات سرب در مناطق کم ترافیک با غلظت ماده مذکور در پمپ بنزین ها و پارکینگ عمومی شهر که در جوار مراکز پرترافیک واقع گردیده اختلاف آماری معنی داری وجود داشت.
    مطالعه حاضر نشان داد که غلظت سرب در هوای شهر همدان بیش از حد مجاز توصیه شده بوسیله سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (USEPA) برای هوای آزاد می باشد.
  • بخشایی، هاشمیان صفحه 21
    یکی از آزار دهنده ترین عوارض جراحی برداشتن لوزه، درد بعد از عمل است. لذا در این تحقیق اثر تزریق داروی بیحسی موضعی گزیلوکائین 2% در پایان عمل جراحی در کاهش درد بیماران بررسی شده است.
    در این مطالعه که بصورت کارآزمایی بالینی در سال 74 در بیمارستان بوعلی تهران انجام شده، 60 نفر از کودکان 12-4 ساله که کاندید جراحی لوزه بودند انتخاب و بطور اتفاقی به دو گروه 30 نفری تقسیم شدند. به 30 نفر در پایان جراحی در چینهای لوزه و زیر بیهوشی عمومی گزیلوکائین 2% و به 30 نفر بقیه که گروه شاهد هستند نرمال سالین تزریق شد.
    بر اساس نتایج بدست آمده 80% افراد مورد مطالعه کاهش درد چشمگیر و معنی داری را نشان دادند و بنابراین نشان داده شد که این روش در کاهش درد این بیماران پس از عمل جراحی کاملا موثر بوده و بیماران با آرامش و بدون تقلا بیدار میشوند.
  • زمان پرور صفحه 26
    یکی از متداولترین آزمونهای آماری در مجلات پزشکی و بهداشتی آزمون مجذور کای می باشد. به منظور مقایسه آزمونهای مجذور کای بکار برده شده در مقالات پزشکی و مقایسه آن با آزمون مجذور کای روند مطالعه ای مقایسه ای صورت گرفته است.
    در مقایسه این دو روش از نرم افزار EPI6 و زیر برنامه آزمون روند برای داده های کمی استفاده گردیده است. در این روش از جداول توافقی مندرج در مقالات مجلات علوم پزشکی که برای آنها آزمون مجذور کای انجام شده بود بهره گرفته شد. همچنین برای هر جدول انتخابی، آزمون مجذور کای روند صورت گرفت.
    بررسی حاضر نشان داد در حالیکه در برخی اوقات از آزمون مجذور کای، ارتباط دو متغیر را از نظر آماری معنی دار نشان می دهد، اما اگر از آزمون آماری مجذور کای روند استفاده شود رابطه از نظر آماری معنی دار نمی شود و بالعکس.
    با توجه به اینکه استفاده نامناسب از روش آماری در یک تحقیق پزشکی و بهداشتی می تواند به نتیجه گیری غلط منجر شود و بکارگیری نتایج حاصل از این تحقیقات ممکن است مخاطراتی برای سلامتی انسانها در برداشته باشد، پیشنهاد می گردد از روش های آماری مجذور کای با احتیاط بیشتری استفاده گردد.
  • سیاوشی، سعیدی جم صفحه 30
    بیماری های انگلی از مشکلات مهم بهداشتی و اقتصادی کشورهای در حال توسعه است و مبارزه با آن یکی از بخشهای مهم توسعه ملی این کشورها را تشکیل می دهد. هدف این تحقیق مطالعه وفور انگلهای روده ای بیماریزا در ساکنان پادگان نظامی همدان در سال 76 می باشد.
    تعداد 406 نمونه بطور تصادفی انتخاب گردید که با مراجعه به درب منازل ساکنان پادگان و تکمیل پرسشنامه مربوطه و توزیع ظروف مخصوص، نمونه های مدفوع جمع آوری شده و با روش تغلیظ (فرمل اتر) مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج حاصله از این مطالعه بیانگر آلودگی 8/43 درصد ساکنان پایگاه به حداقل یک نوع انگل بیماریزا می باشد که از این میان حداکثر فراوانی مربوط به آسکاریس (7/42%) و ژیاردیا (21.9%) بدست آمد. میزان ابتلا در گروه سنی 40-31 سال، افراد با تحصیلات مقطع راهنمایی، محصلین و خانمهای خانه دار بیشتر از دیگران بوده است. همچنین در خانواده های کم جمعیت (کمتر از 3 نفر) حداقل آلودگی گزارش گردید.
    با توجه به منبع مشترک مواد غذایی و سبزیجات پایگاه و شهر همدان نتایج حاصله بیانگر سطح بهداشت خانوادگی بالاتر در ساکنان پایگاه نسبت به شهر همدان است.
    کلیدواژگان: ابتلا به کرمهای روده ای، همه گیری شناسی، ابتلا به کرمهای روده ای، علت شناسی، عفونتهای تک یاخته ای، علت شناسی، عفونتهای تک یاخته ای، همه گیری شناسی
  • گلمحمدی، زمان پرور، خلیلی صفحه 35
    بررسی سابقه کار و چگونگی مواجهه با صدا در تعیین میزان افت شنوایی کارگران اهمیت ویژه دارد. به منظور تعیین ارتباط مواجهه با صدا و افت شنوایی کارگران فولادسازی و تعیین مدل افت شنوایی آنان در سال 1376 این مطالعه انجام گردید.
    برای بررسی ارتباط وضعیت شنوایی و تراز فشار صوت مواجهه کارگران کارگاه نورد 650 ذوب اهن اصفهان پس از تعیین شرایط ورود به تحقیق و حذف عوامل مداخله گر تعداد 45 نفر از نظر سنجش تراز فشار صوت محیط کار و شنوایی سنجی هوایی مورد مطالعه قرار گرفتند.
    نتایج نشان داد که تراز فشارصوت محیط کار بین dBA 75-105، میانگین سابقه کار کارگران 3/10 سال با انحراف معیار 5/3 و میانگین سن 4/37 سال با انحراف معیار 7/6 سال بوده است. ضریب همبستگی پیرسون بین افت دایم گوش چپ و گوش راست با سابقه کار به ترتیب 7099/0 و 0.7127 و نیز ضریب همبستگی بین افت در گوش چپ و راست 69/0 بوده است. همبستگی بین سابقه کار و افت شنوایی کارگران، مستقیم، مثبت و خطی بود. میانگین افت دایم در دو گوش 14 دسی بل و مرز شروع افت در گوش چپ 7/4 سال و در گوش راست 8/3 سال بوده است. نتایج نشان داد، اگرچه افت ابتدا از گوش راست شروع شده لیکن در اثر سابقه کار گوش چپ افت بیشتری داشته است. مرز خطر برای افت دایم گوش کارگران براساس حداقل 25 دسی بل افت در فرکانس 4000 هرتز با توجه به معادله بهترین خط بدست آمده به ترتیب برای گوش چپ 17 سال و برای گوش راست 7/20 سال تعیین گردید.
    با توجه به نتایج مربوط به گوش چپ که آسیب پذیری بیشتری دارد مرز سابقه کار 17 سال بعنوان مبنا برای تغییر شغل کارگر به منظور پیشگیری از صدمات جدی به شنوایی خصوصا در ناحیه مکالمه تعیین شد.
    کلیدواژگان: صدا، کارگران فولادسازی، کاهش شنوایی
  • خیرالله صفحه 43
    آلفا - 1- آنتی تریپسین (?1-AT) یک –?l پروتئازمهاری و جز پروتئینهای مرکب از نوع گلیکوپروتئین و از لحاظ عمل جزو خانواده مهارکننده های پروتئازهای سرینی (Serpin) می باشد. تاکنون گزارشات فراوانی در خصوص کاهش مقادیر پلاسمایی? 1-AT بهمراه بیماری هایی مانند آمفیزم، ناراحتی های پوستی، سیروز کبدی بالغین... و هیپوتیروئیدی منتشر شده است. در بیماران هیپوتیروییدی بهمراه کاهش T3 کاهش معنی داری در مقدار? 1-AT و در نتیجه (Trypsin Inhibitory Capacity) TIC ایجاد می شود بنابراین در هیپرتیروئیدی می توان انتظار داشت که بموازات افزایش T3 افزایشی هم در مقدار? 1-AT وTIC مشاهده شود.
    در این مطالعه تغییرات TIC در بیماران هیپرتیروئیدی در مقایسه با گروه کنترل مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت مجموعا روی 72 نمونه اندازه گیری صورت گرفت و با استفاده ازآزمون t و تعیین ضریب همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    براساس نتایج حاصله معلوم شد که ظرفیت مهاری تریپسین (TIC) دربیماران هیپرتیروئیدی (n=42) در مقایسه با گروه کنترل (n=30) افزایش می یابد. (n=42, TIC=2.54±0.414mg/ml) (n=30, TIC=1.87±0.29mg/ml). همبستگی مثبتی بین مقدار T3 وTIC در بیماران هیپرتیروئیدی مشاهده شد (r=0.71, P<0.0001).
    بنابراین از لحاظ مقایسه ای و بررسی های آماری معلوم گردید فعالیت مهاری تریپسین TIC در بیماران هیپرتیروئیدی افزایش می یابد و احتمالا T3یکی از فاکتورهایی است که روی مقدار? 1-AT و در نتیجهTIC اثر تنظیمی دارد.
  • گزارش های موردی
  • محمد وزیری، خلج، حسینی صفحه 47
    VATER association یک همراهی مادرزادی می باشد که شامل مجموعه ای از imperforate-anus, -TE- fistula esophageal atresia اشکالات ستون مهره ها - اشکالات کلیوی - Radius Hypoplasia می باشد. در 2 دهه اخیر همراهی بسیاری از آنومالی های دیگر با این سندرم گزارش شده است و مطالعات زیادی در مورد تشخیص زودرس، درمان و پیش آگهی این بیماری صورت پذیرفته است.
    در این مطالعه یک نوزاد دختر متولد شده با VATER association در سال 1377 در بیمارستان فاطمیه همدان و درمان موفقیت آمیز جراحی آن گزارش می گردد.
  • فرشچیان، زمانیان، منصف صفحه 51
    ماستوسیتوزیس منتشز پوست (Diffuse Cutaneous Mastocytosis) یکی از انواع بسیار نادر بیماری ماستوسیتوزیس می باشد که اصطلاحا به آن پسودوگزانتوماستوسیتوزیس گفته می شود.
    بیماری که شرح داده می شود مرد 18 ساله ای می باشد که با شکایت پاپولهای زردرنگ در نواحی گردن، اندامها، زیر بغل و کشاله ران مراجعه نمود در معاینه پوست با قوام خمیری و شل توام با افزایش ضخامت مشاهده گردید. با توجه به علایم بالینی و گزارش بیوپسی پوست برای بیمار تشخیص نهایی پسودوگرانتوماستوسیتوزیس مطرح گردید.
    کلیدواژگان: کهیر رنگ دانه دار، آسیب شناسی، کهیر رنگ دانه دار، تشخیص
  • فلاح، انصاری، ستاری، محمودی صفحه 55
    هیدر آرتروز متناوب یا آرتروز پریودیک به حالتی اطلاق می شود که وجود مایع در مفصل و اغلب در زانو بطور متناوب برای مدت های طولانی و حتی تا آخر عمر منجر به رنج بیمار می گردد. از خصوصیات مهم متناوب التهاب و ریتم منظم در تکرار حملات می باشد.
    در این گزارش، موردی از این بیماری نادر با تابلوی کلاسیک بالینی شرح داده می شود که می تواند در تشخیص افتراقی بسیاری از مراحل اولیه بیماری های روماتولژیک مثل R.A و سرنگاتیو اسپوندیلو آرتروپاتی ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آرتریت متناوب، تشخیص
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 59